Zapečené baklažány s mozzarellou podľa Jany Dukátovej
Rozmýšľate, čo pripraviť na obed? Skúste delikátne zapečené baklažány s mozzarellou podľa receptu špičkovej slovenskej kajakárky a majsterky sveta Jany Dukátovej.
„Je to lahôdka, ktorú nie je vôbec zložité pripraviť. Hlavnú prácu totiž zaobstarajú šikovná varná platňa a rúra. A kým sa budú baklažány zapekať, stihnete si ešte aj zacvičiť a urobiť niečo pre svoje zdravie. Obed v stredomorskom štýle bude potom skvelou bodkou na záver. U nás sa po ňom hneď zapráši,“ hovorí Jana.
Na Janin recept budete potrebovať:
˗ 3 veľké baklažány
˗ 50 g masla
˗ 2 jarné cibuľky
˗ 250 g šampiňónov
˗ 2 strúčiky cesnaku
˗ 400 ml paradajkovej omáčky
˗ 200 g cherry paradajok
˗ 350 g čiernych olív
˗ soľ
˗ čierne korenie
˗ 1 lyžicu oregana
˗ 2 mozzarelly
˗ 50 g nastrúhaného parmezánu
A ako na to?
1-) Baklažány pozdĺžne rozkrojte. Nožom do nich narežte mriežku a pomocou lyžice vydlabte dužinu, ktorú potom použijete do náplne.
2.) Na panvici si rozpustite maslo a dozlatista na ňom opečte nadrobno nakrájané šampiňóny. Pridávajte vždy maximálne jednu hrsť šampiňónov, aby nepustili vodu a iba sa opekali.
3.) Keď budete mať všetky šampiňóny opečené, pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a prelisovaný cesnak. Ešte chvíľu opekajte a potom pridajte polovicu dužiny z baklažánov, paradajkovú omáčku, čierne olivy nakrájané na polovice a rozštvrtené cherry paradajky. Celú zmes osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu oregana. Priklopte pokrievkou, duste 20 minút a občas premiešajte. Potom pokrievku odkryte a varte ešte 10 minút.
4.) Keď bude zmes hotová, naplňte ňou baklažány. Položte na ne nakrájanú mozzarellu a posypte nastrúhaným parmezánom. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút.
Jana Dukátová je nielen špičková športovkyňa, ale aj aktívna žena. Ako ambasádorka značky MORA sa s fanúšikmi pravidelné delí o nové tipy a triky, ako jesť zdravo bez prehnaných diét. Zároveň ich stále motivuje k pohybu, ktorý všetci tak veľmi potrebujeme – aj v tejto dobe, keď sú voľnočasové športové aktivity pre rodiny obmedzené.
O Jane Dukátovej
Jana Dukátová je špičková slovenská kajakárka, majsterka sveta vo vodnom slalome z roku 2006 a historicky prvá majsterka sveta v kategórii kanoe – ženy z roku 2010. Je aj víťazkou seriálu Svetového pohára 2009, 2010, 2011, 2013 a medailistkou seriálu Svetového pohára v rokoch 2014, 2015, 2016 i 2017. Je trojnásobnou majsterkou Európy do 23 rokov a akademickou majsterkou sveta.
Na Majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode v roku 2010 sa jej podarilo získať medailu v každej kategórii, ktorej sa zúčastnila. V roku 2006 bola za svoj mimoriadny talent ocenená Cenou Ondreja Nepelu, ktorú na Slovensku udeľuje olympijský výbor športovcom do 23 rokov s výraznou športovou perspektívou. Na olympiáde v Londýne v roku 2012 skončila na 6. mieste, na OH v Riu de Janeiro na skvelom 4. mieste. Od roku 2004 je pravidelnou členkou reprezentačného družstva vodných slalomárov SR. Zároveň je členkou olympijského „Top tímu“ Slovenska.
Najnovšie komentáre