Zapečená polenta so syrom a zeleninou
Zapečená polenta so syrom a zeleninou
Chutné a rýchle jedlo, hotové do pol hodiny. Kukuričná kaša je rozšírená prevážne v Taliansku, postupne si získava svojich priaznivcov aj tu na Slovensku. Polenta je zdravý pokrm bohatý na bielkovinu a vlákninu. Hodí sa ako príloha k mäsu, rybám či zelenine.
Ingrediencie
- kukuričná múka – polenta 250 g
- zelenina (kukurica, hrášok, mrkva) 500 g
- kyslá smotana 200 ml
- syr 100 g
- vajcia 3 ks
- 1 malá lyžica rozmarín, tymian
- soľ, vegeta, korenie
Postup
Z kukuričnej múky pripravíme polentu tak, že ju uvaríme vo vode, pridáme soľ, korenie, dochutíme vegetou. Na 250 gramov múky treba asi liter vody, kašu počas varenia miešajte do zhustnutia. Pozor! Kaša veľmi bubľoce, tak dávajte pozor. Keď je hotová, rozotrite ju do vymastenej zapekacej misky alebo pekáča. Ja som použila tortovú formu.
Na panvici poduste na masle zeleninu, ja som použila mrazenú kukuricu, ale môžete si zvoliť akúkoľvek (s hráškom, mrkvou). Ochuťte ju bylinami a soľou. Vynikajúci je mletý rozmarín, tymian, alebo aj trocha oregána.
Navrstvíte ju na polentu. Zalejte rozmiešanou smotanou s vajcami a posypte nastrúhaným syrom. Zapekajte asi 30 minút pri 170 stupňovej teplote.
Najnovšie komentáre