Teplo „praje“ hnačkám – rady doktorov ako sa im vyhnúť

Stačí málo – neprepečený steak zo stánku na letnom festivale, zmrzlina od pouličného predavača či koktail v thajskom bare a hnačka je na svete. V lete sú jej ľudia vystavení najviac. Je to preto, lebo teplo pomáha množeniu baktérií ako vo vode, tak aj v potravinách. Ľudia cestujú do exotických krajín s nižšími hygienickými štandardmi a menia svoj bežný režim a stravovacie návyky.

 

 

ID-100125896

 

FOTO: Aj chutná zmrzlina môže byť príčinou zdravotných problémov

 

„Hnačky zasahujú drvivú väčšinu cestovateľov, môžu sa objaviť pri každej väčšej zmene prostredia. Ich spúšťačom môže byť prítomnosť nezvyklých baktérií, zmena stravy alebo aj psychika – stres z cestovania či únava. Cestovateľská hnačka môže z dôvodu silnej dehydratácie, bohužiaľ, skončiť aj v nemocnici na infúziách, keď je potrebné doplniť tekutiny a minerály,“ hovorí MUDr. Peter Mikolášek, lekár kliniky detských infekčných ochorení Fakultnej nemocnice Brno.

 

Dehydratácia najviac ohrozuje deti – tie by mali denne prijať tekutiny v objeme 15 % svojej telesnej hmotnosti, dospelým stačia 4 %. „Psychiku pri cestovaní príliš neovplyvníme, no pokiaľ ide o jedlo a nápoje, ľudia by mali dodržiavať pravidlá „šiestich O“: obchod, originál, otvoriť, olúpať, omyť, ovariť,“ dopĺňa lekár Mikolášek. Jednou z možností ako sa pripraviť na cestu je podľa odborníkov preventívne podávanie probiotik, ktoré sa usadia v črevách a posilnia imunitu.

 

„Ak sa akútna hnačka rozvine, probiotiká je možno využiť na jej zmiernenie a skrátenie doby trvania. Pomôžu aj pri rýchlejšej obnove črevnej mikroflóry,“ uvádza MUDr. Norbert Král, predseda Mladých praktikov.  Skrátenie doby trvania akútnych hnačkových ochorení pomocou pribiotík potvrdzujú aj klinické štúdie. „Spomínajú najmä probiotické baktérie Saccharomyces boulardii a Lactobacillus rhamnosus, ktoré obsahujú niektoré dostupné probiotické prípravky, “ dopĺňa.

 

ID-100320515

 

FOTO: Dehydratácia najviac ohrozuje deti – tie by mali denne prijať tekutiny v objeme 15 % svojej telesnej hmotnost

 

Tráviace problémy sa často spájajú aj s návštevami letných festivalov a stravovaním v stánkoch rýchleho občerstvenia. „V horúcom počasí sa potraviny rýchlo kazia, a hudobnému fanúšikovi sa tak môže starší párok v rožku ľahko vypomstiť. S hygienou to na festivaloch tiež nie je najlepšie a počúvať koncert obľúbenej kapely spoza záchodových dverí nie je práve milá predstava,“ dodáva MUDr. Král.

Infekčné ochorenie čreva okrem opakovaného nútenie nakedy prevádza horúčka, bolesti svalov a kĺbov, únava, zvracanie, zimnica, bolesť brucha. Akútna hnačka trvá len niekoľko dní, chronická dlhšie ako 14 dní a potrebuje nasadenie vhodnej liečby.
Čo je to hnačka

Vyprázdnenie viac ako troch neformovaných stolíc za deň, časté vyprázdnenie riedke stolice alebo častejší a naliehavejší pocit potreby. Príčinou cestovateľské hnačky býva infekcia (80 % baktérie, 15 % víry, 5 % paraziti). Rolu hrá tiež cestovný stres (únava, ponocovanie, nepravidelný režim), zmena ekologických pomerov a nezvyklá strava (preháňajúci účinok ovocie, nadbytok požívaného oleja). Cestovatelia bývajú postihnutí najčastejšie 3. až 4. deň pobytu, druhá vlna prichádza kolem 10. dňa. Do skupiny cestovných hnačiek patrí aj ochorenie, ktorá sa objaví v prvých 7–10 dňoch po návrate domov.

 

Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť