Recepty s tuniakom
Recepty s tuniakom Calvo boli zostavené tak, aby obsahovali zdravé tuky a bielkoviny, ktoré organizmu v našich krajoch často chýbajú. Pozostávajú z čerstvej zeleniny plnej vitamínov a minerálnych látok. Náročnejších stravníkov určite zaujme koláč s tuniakom zo špaldovej múky, ktorý zaručene zasýti a zároveň predstavuje ideálnu voľbu na letné výlety. Dostaňte z tohtoročného leta maximum a nabite organizmus vitamínmi, minerálmi a potrebnými omega-3 mastnými kyselinami.
Avokádo plnené tuniakom
Ingrediencie (pre 2 osoby):
- 4 zrelé avokáda
- 2 plechovky tuniaka Calvo v olivovom oleji 80 g
- 1 väčšia paradajka
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť nasekaného koriandra
- 1 citrón
- soľ a korenie
- cherry paradajky a koriandrová alebo petržlenová vňať na ozdobu
Čas prípravy: 20 minút
Avokáda olúpeme, rozpolíme a vyberieme kôstky. Vzniknuté polovice pokvapkáme citrónom, aby nedošlo k oxidácii. V šiestich poloviciach avokád prehĺbime lyžicou otvory po kôstkach. Získanú dužinu spolu so zvyšnými dvoma polovicami avokád roztlačíme vidličkou alebo rozotrieme nožom. Najemno nakrájame červenú cibuľu, paradajku a cesnak. Mäso z tuniaka necháme odkvapkať a zmiešame spolu s paradajkami, červenou cibuľou, cesnakom a pretlačeným avokádom. Nakoniec vzniknutú zmes dochutíme pridaním koriandra, soli a korenia. Zmesou plníme polovičky avokáda, ktoré môžeme ozdobiť polovičkou cherry paradajky a lístkami koriandra. Podávať môžeme samostatne alebo s opečeným chlebom ochuteným olivovým olejom, cesnakom a bylinkami.
Cuketové rezance s tuniakom
Ingrediencie (pre 2 osoby):
- 1 filé z tuniaka Calvo v skle
- 2 menšie mladé cukety
- 2 hrste slnečnicových semienok
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 6 cherry paradajok
- 2 hrste čerstvej bazalky
- soľ, korenie a olivový olej
Čas prípravy: 25 minút
Cukety nakrájame na rezance s hrúbkou asi 4 milimetre. Rezančeky presolíme a necháme odležať. Pripravíme si filé z tuniaka a necháme ho odkvapkať. Najemno nakrájame cesnak. Na olivovom oleji orestujeme celé cherry paradajky a následne pridáme osušené cuketové rezance, ktoré tiež zľahka orestujeme. Nakoniec pridáme nakrájaný cesnak, bazalku a dochutíme soľou a korením. Cuketové rezance dáme na tanier, pridáme tuniakové mäso a posypeme slnečnicovými semienkami opečenými na suchej panvici. Hotové jedlo ozdobíme čerstvou bazalkou.
Koláč s tuniakom
Ingrediencie (2 osoby):
Cesto:
- 250 g špaldovej múky
- 1 vajce
- 125 g masla
- hrsť čerstvého oregana
- 25 ml studenej vody
- soľ
Náplň:
- 1 balenie tuniaka Calvo v olivovom oleji alebo s oreganom 3 x 80 g
- hrsť vykôstkovaných čiernych olív
- 100 g syra feta alebo syra balkánskeho typu nakrájaného na kúsky
- 5 cherry paradajok rozkrojených na polovice
- ½ stredne veľkého póru nakrájaného na kolieska
- hrsť čerstvého oregana
- 2 vajcia
Čas prípravy: 60 minút
Múku preosejeme a nasypeme do misy, pridáme vajce, nakrájané maslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Zmes osolíme, pridáme studenú vodu a vytvarujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odležať v chlade. Z odpočinutého cesta vyvaľkáme placku, ktorú prenesieme do formy a dotvarujeme tak, aby sme mali cesto vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Cesto na dne poprepichujeme na niekoľkých miestach špajdľou alebo vidličkou, pokryjeme papierom na pečenie a zasypeme suchými fazuľami, aby sa cesto pri pečení nezdvihlo a zachovalo si tvar. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 minút. Následne koláč z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí na koláč rovnomerne pokladáme jednotlivé suroviny. Nakoniec povrch koláča posypeme sekaným oreganom a zalejeme rozšľahanými vajcami. Dáme opäť do rúry a dopekáme asi 25 minút.
Najnovšie komentáre