Raňajky, ktoré postavia na nohy
Raňajky sú dôležité, poskytujú nášmu telu a najmä mozgu prísun energie pre správne fungovanie. Ak neraňajkujete, vaša pozornosť klesá a s ňou aj vaše pracovné výkony. Dôležitou zložkou raňajok sú okrem sacharidov a bielkovíny aj tuky.
Kľúčovú úlohu zohráva dostatočný prísun nenasýtených mastných kyselín, naopak, činnosť mozgu nepriaznivo ovplyvňujú tuky s obsahom trans mastných kyselín. „Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre činnosť mozgu a mentálne funkcie, pomáhajú udržiavať duševné zdravie a psychickú kondíciu. Podporujú pamäťovú kapacitu, sústredenosť. Pomáhajú stabilizovať emocionálnu rovnováhu, potláčať poruchy spánku, depresie a pocity úzkosti,“ radí MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu
Optimálne rozloženie stravy v priebehu dňa by malo podľa nej byť – raňajky 20, desiata 10, obed 35, olovrant 10 a večera 25 percent z celodenného príjmu energie a živín.
Raňajkové inšpirácie
Mrkvová nátierka s medom a vlašskými orechami
Ingrediencie:
- 30 g rastlinnej tukovej nátierky
- 2 mrkvy
- 1 PL medu
- 1-2 PL vlašských orechov
Návod na prípravu:
- Očistenú mrkvu nastrúhame, vlašské orechy nasekáme nadrobno a všetky ingrediencie zmiešame a podávame s hriankou alebo tmavým pečivom.
Tuniaková nátierka podávaná s tmavým pečivom
Ingrediencie:
- 30 g tuniaka v konzerve
- 1 vajce
- 20 g rastlinnej tukovej nátierky
- 20 g Lučiny
- jarná cibuľka, soľ, čierne korenie, pažítka, horčica podľa chuti
Návod na prípravu:
- Ingrediencie zmiešame, dochutíme podľa chuti a podávame s tmavým celozrnným pečivom.
Jahodová nátierka
Ingrediencie:
- 150 g čerstvých jahôd
- 50 g rastlinnej tukovej nátierky
- 3 lyžice jogurtu
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička jahodového sirupu
- 1 lyžica trstinového cukru
Návod na prípravu:
- Rastlinnú tukovú nátierku, biely jogurt, tvaroh, jahodový sirup, citrónovú šťavu a trstinový cukor vymiesime dohladka, pridáme 100 g vidličkou roztlačených jahôd, premiešame a necháme na chladnom mieste uležať.
- Podávame ozdobené zvyšnými jahodami.
Tip:
Môžeme podávať s celozrnnou palacinkou alebo k sladkému pečivu
ILUSTRAČNÉ FOTO: www.freedigitalphotos.net
Najnovšie komentáre