Obezita a prospešné látky v červenom víne
Francúzi majú pravdu. Červené víno je naozaj „dobré na srdce“, ale čo je ešte zaujímavejšie, látky, ktoré obsahuje pomáhajú aj proti obezite. Potvrdili to aj vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v laboratóriu neuro-kardiovaskulárnych interakcií pod vedením doc. RNDr. Oľgy Pecháňovej, DrSc.
FOTO: Polyfenoly, prírodné chemické zlúčeniny vyskytujúce sa aj v červenom víne, majú pozitívny efekt na srdce a krvné cievy
Viac ako tretina populácie trpí metabolickým syndrómom. Ide o zhluk závažných rizikových faktorov, medzi ktoré patrí obezita, dyslipidémia (zvýšené množstvo tukov v krvi), vysoký krvný tlak a inzulínová rezistencia (hyperglykémia). Inými slovami je to pomenovanie pre viacero rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré majú spoločnú príčinu – nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín. Za najvýraznejšiu príčinu metabolického syndrómu sa považuje obezita.
Slovenskí vedci sa rozhodli otestovať kvalitné slovenské červené víno alibernet, resp. jeho dealkoholizovaný koncentrát.
Všeobecne známy je francúzsky paradox. Zvyk piť červené víno pri jedle je pravdepodobne jeden z najväčších dôvodov jeho existencie. Polyfenoly, prírodné chemické zlúčeniny vyskytujúce sa aj v červenom víne, majú pozitívny efekt na srdce a krvné cievy. Slovenskí vedci sa rozhodli otestovať kvalitné slovenské červené víno alibernet, resp. jeho dealkoholizovaný koncentrát. Experimentovali na animálnom modeli SHR-cp (potkany), ktorý sa najviac približuje ľudskému metabolickému syndrómu. Zaujímal ich najmä vplyv účinku nealkoholického koncentrátu vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, celkovú aktivitu NO-syntézy, ako aj na niektoré prozápalové markery v srdci a aorte.
Všetky sledované parametre boli zvýšené v aorte u kmeňa predstavujúceho metabolický syndróm v porovnaní s kontrolnými zvieratami, zároveň boli zvýšené prozápalové markery v srdci u tohto kmeňa. Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína alibernet významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi pri SHR-cp potkanoch. Zároveň toto podávanie znížilo nárast prozápalových markerov v aorte aj v srdci
Nealkoholický koncentrát vína znížil nárast zápalových markerov.
Výsledky vedcov ústavu normálnej a patologickej fyziológie poukázali na patologické, ako aj adaptačné zmeny, ktoré sa vyvíjajú v aorte a srdci v dôsledku metabolického syndrómu. Nealkoholický koncentrát vína znížil nárast zápalových markerov. Tento účinok môže predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok obsiahnutých v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém.
ILUSTRAČNE FOTO: www.freedigitalphotos.net
Najnovšie komentáre