Netradičné pochúťky – vedeli by ste ich správne jesť?
Patria medzi pokrmy, s ktorými sa často nestretávame. Ale keď už k tomu dôjde, môže to skončiť nepríjemným fiaskom a pokazeným večerom. Naučte sa správne stolovať, aby sa takáto nepríjemnosť nestala aj vám.
Žabie stehienka
Môžu sa podávať ako predkrm aj ako hlavný chod. V prvom prípade ich jedzte dezertným príborom, v druhom zase „mäsový“ príborom. V medziach bontónu je aj pomoc rukami, no len v prípade, ak sa na stole nachádza miska s vodou na umytie prstov.
Ryby
Nie sú na našich tanieroch tak často, ako by mohli byť. Azda aj preto, že je s nimi trochu viac práce. Ryba by sa na tanieri mala narezať pozdĺž brucha a otvoriť. Pomocou vidličky potom vyberieme kostru a stiahneme kožu za pomoci noža vidličky tak, aby nám ostalo len biele mäsko. Ak jeho kúsky ostali na kostiach, stiahneme ich plochou stranou noža. Ryba sa často servíruje na striebornom podnose, z ktorého si jej kúsky hostia prekladajú na svoje taniere. V prípade, že máme v ústach kostičku, odoberieme ju z pier vidličkou a položíme na okraj taniera.
Homáre
Ich porciovanie je sprevádzané tak isto väčším úsilím, preto k tejto pochúťke dostanete okrem zástery k dispozícii aj zvláštne príbory v podobe klieští, špeciálnej lyžice s dvojzubou vidličkou na druhom konci. Tieto potreby dopĺňajú steakové kuchynské nože. Je zvykom, že homár sa servíruje už s narezaným pancierom a upravenými časťami tela, z ktorých len vyťahujeme mäso. Robíme tak práve zmienenými nástrojmi. Kliešte používame pri drtení klepiet.
Ustrice
Servírujú sa spravidla už pootvorené. Otvoríme ich malou vidličkou s ostrým okrajom a v mieste spojenia s mušľou odrežeme. Takže aj v tomto prípade nám asistujú špeciálne príbory. Takto pripravené ustrice stačí už len pokvapkať citrónom a srknúť.
Kaviár
Pre mnohých je symbolom luxusu a noblesy a vo vyberaných reštauráciách sa servíruje pravidelne. Pri jeho konzumácii sa skôr ako na kuchynské potreby a ich použitie kladie dôraz na spôsob ich úpravy. Kaviár by sa totiž nikdy nemal rozotierať, ale len pokladať na čerstvé, maslom natreté pečivo.
Najnovšie komentáre