Najobľúbenejším sladkým pečivom je vianočka

Chlieba a pečivo sú neoddeliteľnou súčasťou jedálnička Slovákov. Na dennej báze ich konzumujú tri pätiny opýtaných ľudí. Ukázal prieskum spoločnosti Billa.

Slováci si pritom chlieb alebo rôzne druhy pečiva najčastejšie doprajú na raňajky. Najobľúbenejším sladkým pečivom je vianočka, ktorú zákazníci vyhľadávajú pre jej tradičnú chuť, ale aj z nostalgie za detstvom.

Konzumácia chleba a čerstvých pekárenských výrobkov má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Ľudia si ich zvyknú natierať maslom, džemom či medom, ale aj paštékami či slanými nátierkami. Pečivo sa konzumuje aj ako doplnok k iným jedlám, napríklad k slanine, klobáse, treske v majonéze alebo hustej polievke. Obľúbenosť pečiva u Slovákov potvrdzuje aj prieskum agentúry 2muse, ktorý si v  auguste na vzorke 506 respondentov nechala vypracovať spoločnosť BILLA.

Z prieskumu vyplýva, že tri pätiny opýtaných ľudí konzumujú chlieb a pečivo denne, pričom necelé tri štvrtiny opýtaných začínajú pečivom svoj deň v podobe raňajok. „Okrem toho viac ako polovica opýtaných uviedla, že chlieb a pečivo si kupuje pre seba, a pätina oslovených tieto produkty vyhľadáva pre partnera či partnerku. Najviac pečiva v domácnosti pritom skonzumujú muži (66 %),“ povedala hovorkyňa BILLA Kvetoslava Kirchnerová.

Nie je pečivo ako pečivo

Najdôležitejším faktorom pri výbere pečiva je pre tri štvrtiny opýtaných ľudí jeho chuť, a takmer rovnaké percento oslovených si na pečive všíma jeho čerstvosť. Pre viac ako polovicu ľudí zapojených do prieskumu je dôležitá aj mäkkosť, vláčnosť pekárenských výrobkov.

Obľubujeme iné pečivo ako v detstve

Najobľúbenejším sladkým pečivom sa v prieskume 2muse jednoznačne stala vianočka, ktorú v rámci sladkých druhov pečiva vyhľadáva viac ako jedna tretina opýtaných (37 %). Viac ako polovica oslovených ľudí vianočku konzumuje pre jej tradičnú chuť, ale zhruba u každého desiateho opýtaného vyvoláva spomienky na detstvo.

Viac ako dve pätiny oslovených (42 %) pritom uviedli, že preferencie v pečive majú teraz iné ako za detských čias. „Opýtaní, ktorým sa postupom rokov zmenili chute, najčastejšie uviedli, že v súčasnosti konzumujú menej sladkého pečiva alebo jedia viac druhov pečiva. Takmer rovnako častou odpoveďou bola aj terajšia preferencia tmavších alebo zdravších druhov pečiva,“ povedala K. Kirchnerová.

Ilustračné foto: pixabay.com

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť