Načerpajte energiu z ľahkých šalátov s tuniakom Calvo
Šalátová filharmónia
Ingrediencie
- 1 filé z Calvo tuniaka vo vlastnej šťave v skle
- 3 hlávky rôznych druhov šalátov – napr. hlávkový, lollo rosso a rímsky
- 1 menšia mladá cuketa
- 1 červená cibuľa
- 3 vajcia
- 2 krajce celozrnného alebo iného chleba
Postup
Zo všetkých troch hlávok šalátov odstráňte staršie tuhé listy, zvyšok rozdeľte, dobre umyte, natrhajte na kúsky a nechajte osušiť. Opracovať je potrebné aj cuketu – ošúpte, nakrájajte na kocky, osoľte a nechajte odležať, potom ju na olivovom oleji dozlatista opečte. V oleji po cukete rovno opečte na kocky nakrájaný chlieb. Natrhané šaláty s cibuľou nakrájanou na kolieska nasypte do misy a zalejte klasickou zálievkou z našľahaného oleja s vínnym octom, cukrom, soľou a korením. Takmer hotový šalát posypte cuketovými oškvarkami a opečenými krutónmi, obložte odkvapkaným tuniakom a strateným vajcom.
Farebný šalát s tuniakom
Ingrediencie
- 1 filé z Calvo tuniaka vo vlastnej šťave v skle
- 500 g rukoly
- 150 g kozieho syra
- avokádo
- čierne ríbezle – asi 100 g
Postup
Ríbezle umyte, rozmixujte alebo prepasírujte – tým sa zbavíte šupiek a semienok. Do ríbezľovej šťavy pridajte vínny alebo balzamový ocot, olej, soľ a korenie a podľa chuti aj cukor. Umyte a osušte aj rukolu, avokádo olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Rukolu aj avokádo zmiešajte, zalejte zálievkou z ríbezlí a pridajte kozí syr a kúsky tuniaka. Dobrú chuť.
Stredomorský šalát s tuniakom
Ingrediencie
- 1 filé z Calvo tuniaka v olivovom oleji v skle
- 100 g syra feta
- 3 až 4 paradajky
- 1 uhorka
- čierne olivy
- čerstvé oregano
- extra panenský olivový olej
- soľ
- korenie
Postup
Tento šalát je hotový rýchlo a pritom chutí skvele. Do misy nasypte nakrájané paradajky, uhorku, syr feta a premiešajte. Následne pridajte čerstvé oregano a čierne olivy. Nakoniec poukladajte filé z Calvo tuniaka. Dochuťte soľou, korením a olivovým olejom.
Zeleninový šalát s tuniakom posypaný pistáciami
Ingrediencie
- 3×80 g Calvo tuniaka v olivovom oleji
- 1 brokolica
- 4 výhonky zelenej špargle
- 4 mrkvy
- 100 g pistácií
- soľ
- olivový olej
Postup
Nebude to vôbec zložité. Očistite brokolicu, zbavte ju stoniek a ponechajte len hlavičky, podobne spracujte aj špargľu – napríklad pomocou škrabky na zemiaky – ošúpte ju zhruba do tretiny výhonku (stopky). Ošúpanú mrkvu pozdĺžne nakrájajte na tenké prúžky. Všetky tri ingrediencie vhoďte do vriacej osolenej vody a varte 6 minút, zalejte studenou vodou a potom sceďte. Následne môžete zeleninu vložiť do misy a premiešať s odkvapkaným tuniakom a celé pokvapkať olivovým olejom. Nakoniec posypte nadrveným pistáciami.
Sardinková pochúťka
Ingrediencie
- 1 Calvo sardinky v slnečnicovom alebo olivovom oleji
- primerané množstvo šalátových listov
- 1 jarná cibuľka
- 1 paradajka
- 1 vajce
- 1 plechovka plnených olív
- citrón
- olivový olej
- soľ
Postup
Všetku zeleninu najprv umyte, pripravte si plechovku sardiniek a nechajte ich odkvapkať. Do šalátovej misy natrhajte listy šalátu, pridajte nakrájanú paradajku, cibuľku a olivy. Uvarené vajce nakrájajte na plátky a pridajte do misy k zelenine. Akonáhle zmiešate všetky ingrediencie, pridajte štipku soli – samozrejme podľa chuti – a pokvapkajte olejom a dochuťte šťavou z polovice citróna. Na šalát naukladajte sardinky a môžete rovno servírovať. Jednoduché a chutné.
Šaláty s tuniakom predstavujú ľahké jedlo, vďaka ktorému sa budete cítiť skvele.
Tuniak patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú blahodarné účinky na kardiovaskulárny systém, znižovanie nevhodného cholesterolu, znižovanie tlaku v artériách a celkovo pozitívne ovplyvňujú mozgovú činnosť. Tuniak v kombinácii s čerstvou zeleninou tak predstavuje zdravý plnohodnotný pokrm, ktorý dodá telu vyvážený pomer bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov.
Viac receptov nájdete na facebookových stránkach Calvo.
Najnovšie komentáre