Máme cholesterol skutočne pod kontrolou?
Takmer 76 percent Slovákov nad 40 rokov si uvedomuje, že zvýšená hladina cholesterolu znamená zdravotný problém. Ale len 56 percent opýtaných vie, akú hladinu cholesterolu v krvi má. „Hladina cholesterolu v krvi patrí k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako, ako svoju krvnú skupinu,“ myslí si MUDr. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravú výživu.
Nadbytok „zlého“ LDL cholesterolu sa ukladá v stenách ciev, čo následne spôsobuje srdcovo-cievne choroby
Na prelome augusta a septembra 2014 dostali respondenti v rámci celoslovenského prieskumu otázky týkajúce sa pravidelných lekárskych prehliadok a kontroly hladiny cholesterolu v krvi. V prieskume odpovedalo 525 občanov vo veku 40 – 70 rokov. Podľa odpovedí navštevuje 81,5 percent obyvateľov v tomto veku pravidelne svojho lekára, pričom zodpovednosť k vlastnému zdraviu stúpa so stúpajúcim vekom. Asi nikoho neprekvapí fakt, že poctivejšie sú v tomto smere ženy, 86,6 percent oproti 76,3 percentám mužov. V najstaršej vekovej skupine (nad 65 rokov) vyhľadáva svojho lekára pravidelne až 92,9 percenta seniorov.
Respondenti uviedli, že hladinu cholesterolu v krvi im lekári kontrolujú v 65,7 percentách prípadov. „Je to zarážajúco nízke číslo, keďže zvýšená hladina cholesterolu vo vyššom veku je jedným z varovných signálov možných porúch zdravia,“ upozorňuje Jurkovičová. „Nadbytok „zlého“ LDL cholesterolu sa ukladá v stenách ciev, čo následne spôsobuje srdcovo-cievne choroby, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti na Slovensku.“
Na otázku, či ľudia poznajú hladinu cholesterolu v krvi, len 56,8 percent odpovedajúcich uviedlo, že pozná, pričom znalosť sa zlepšovala so zvyšujúcim sa vekom, v kategórii na 65 rokov poznalo hladinu svojho cholesterolu takmer 65 percent opýtaných. Zaujímavé pritom je, že zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi považuje za závažný problém viac než 75 percent opýtaných. „Obsah cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje spôsob nášho stravovania. Dôležité je, aby sme jednotlivé mastné kyseliny konzumovali v odporúčaných množstvách a neprekračovali denný príjem tukov, ktoré by mali tvoriť približne 30 – 35% celkového denného príjmu potravy. Každý z tukov – mononenasýtené, polynenasýtené i nasýtené – majú svoje miesto v našom jedálničku. Platiť by však malo, že prednosť majú tie nenasýtené (nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, kvalitných rastlinných tukových nátierkach, orechoch, rybách) pred nasýtenými (zo živočíšnych tukov). Na Slovensku je tento pomer, bohužiaľ, obrátený.“
Pri tomto prieskume sa ukázalo, že 15,8 percenta opýtaných užíva alebo užívalo nejaké lieky na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Cholesterol je v primeranom množstve pre organizmus nevyhnutný, plní viaceré dôležité úlohy: je stavebným prvkom bunkových membrán, tvoria sa z neho žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov v čreve, vitamín D, niektoré hormóny. Lekári rozlišujú dva typy cholesterolu – LDL a HDL, pričom nadbytok LDL cholesterolu sa ukladá do cievnych stien a spôsobuje aterosklerózu a častice HDL odvádzajú cholesterol z krvi na spracovanie do pečene. V ideálnom prípade by sme mali mať v krvi pomer „dobrého“ HDL a „zlého“ LDL cholesterolu čo najviac v prospech HDL.
Najnovšie komentáre