Špagety, segedín či karfiolová polievka… Desať najčastejšie vyhľadávaných receptov z kuchyne Lidla

Keď nám pri varení dochádzajú nápady, čoraz častejšie sa spoliehame na internet. Jedna z najnavštevovanejších slovenských stránok s receptami je https://kuchynalidla.sk/ . Nájdete tu skvelé recepty od známych šéfkuchárov, ktoré pripravíte rýchlo a jednoducho. Týchto 10 receptov vyhľadávali návštevníci stránky za prvý polrok tohto roka najčastejšie. Inšpiruje sa!

Špagety Carbonara

image001

 

Suroviny:

  •  500 g špagiet Combino
  •  200 g údenej slaniny Pikok (plátky)
  •  1 cibuľa
  •  1 strúčik cesnaku
  •  100 ml bieleho suchého vína
  •  250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  •  3 žĺtka
  •  2 lyžice strúhaného syra grana padano
  •  morská soľ v mlynčeku Kania
  •  čierne korenie v mlynčeku Kania
  •  lístky čerstvej bazalky

Postup:

Špagety uvaríme podľa návodu v osolenej vode a scedíme. Slaninu nakrájame na kocky a na rozohriatej panvici a za stáleho miešania opečieme do zlatista. Potom ju preložíme z panvice do misky a na výpeku zo slaniny orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Krátko opražíme a zalejeme bielym vínom. Povaríme, kým sa alkohol z vína odparí. Potom pridáme polovicu smotany a krátko povaríme. Na panvicu pridáme späť opraženú slaninku.

V miske zmiešame žĺtky, druhú polovicu smotany a syr grana padano. Zmes pridáme na panvicu, stíšime plameň, osolíme a okoreníme. Pridáme horúce uvarené špagety, dôkladne premiešame a stiahneme zo sporáka. Pred servírovaním ozdobíme nasekanou bazalkou.


Segedínsky guláš

segedinsky gulas

 

Suroviny:

  •  800 g bravčových kociek na guláš
  •  rastlinný olej Promienna
  •  2 cibule
  •  2 strúčiky cesnaku
  •  morská soľ v mlynčeku Kania
  •  čierne korenie v mlynčeku Kania
  •  3 lyžice mletej sladkej papriky Kania
  •  1,5 l bravčového vývaru
  •  10 guľôčok nového korenia Mikado
  •  10 guľôčok celého čierneho korenia Kania
  •  3 bobkové listy Mikado
  •  300 g kyslej kapusty Lidl Stánok
  •  2 lyžice hladkej múky Castello
  •  100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  •  4 lyžice kyslej smotany Pilos

Postup:

V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nakrájaný cesnak a restujeme dozlatista. Umyté a osušené kocky mäsa osolíme, okoreníme, pridáme do hrnca a krátko opečieme zo všetkých strán. Potom mäso posypeme mletou sladkou paprikou a iba krátko orestujeme, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Mäso podlejeme vývarom a do hrnca pridáme v plátne zabalené guľôčky nového a celého čierneho korenia a bobkové listy. Privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme takmer domäkka. Potom k mäsu pridáme nakrájanú scedenú kyslú kapustu a dusíme domäkka 15 – 20 minút.

V miske dohladka vymiešame smotanu s múkou. Pripravenou zmesou mäso zahustíme a varíme ešte asi 15 minút. Podľa chuti môžeme segedínsky guláš dochutiť cukrom alebo šťavou z kyslej kapusty.


Krémová karfiolová polievka

 

kremova karfiolova

 

Suroviny:

  •  1 malý karfiol
  •  2 stredne veľké zemiaky
  •  1 l kuracieho vývaru
  •  2 strúčiky cesnaku
  •  1 cibuľa
  •  olivový olej Primadonna
  •  1/2 pohára strúhaného syra grana padano
  •  morská soľ v mlynčeku Kania
  •  čierne korenie v mlynčeku Kania

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Karfiol a zemiaky vložíme do hrnca, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja a cesnak s cibuľou opražíme dosklovita. Potom cesnak s cibuľou pridáme do vriacej polievky a varíme na miernom ohni pod pokrievkou, kým zelenina zmäkne. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Do horúcej polievky pridáme strúhaný syr a miešame, kým sa nerozpustí. Na záver ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Podávame ozdobené trochou čerstvo namletého čierneho korenia a strúhaným syrom grana padano.


Bravčová panenka s prosciuttom a dusenou zeleninou

 

panenka

 

Suroviny:

  •  600 g bravčovej panenky
  •  morská soľ v mlynčeku Kania
  •  čierne korenie v mlynčeku Kania
  •  bio olivový olej Primadonna
  •  čerstvý tymian
  •  150 g prosciutta Dulano Selection
  •  2 lyžice masla Pilos
  •  1 cuketa
  •  1 zväzok lahôdkovej cibuľky
  •  1 zväzok reďkovky
  •  100 g mrazených fazuľových strukov Chira
  •  100 g mrazeného hrášku Chira
  •  4 strúčiky cesnaku
  •  150 ml suchého bieleho vína
  •  100 – 200 ml zeleninového vývaru
  •  100 g mladého špenátu
  •  1 hrsť čerstvej bazalky
  •  syr grana padano Lovilio (na posypanie)

Postup:

Umytú a osušenú panenku očistíme od blán. Ochutíme ju soľou, čiernym korením a nasekanými lístkami tymianu. Na pracovnú dosku poukladáme plátky prosciutta tak, aby sa trochu prekrývali. Na ne položíme ochutenú bravčovú panenku a opatrne zabalíme. Opekáme ju zo všetkých strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji (asi 10 minút). Potom ju preložíme na plech alebo do zapekacej misy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 8 minút. Na záver k nej pridáme 1 lyžicu masla. Hotovú panenku nakrájame na plátky.

DUSENÁ ZELENINA

Cuketu a bielu časť lahôdkovej cibuľky (zelenú si odložíme na neskôr) nakrájame na menšie kúsky a reďkovku na štvrtinky. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájanú reďkovku, cuketu, bielu časť lahôdkovej cibuľky, rozmrazené fazuľové struky, hrášok a nasekaný cesnak. Ochutíme soľou, čiernym korením a nasekanými lístkami tymianu. Podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom podlejeme vývarom a pridáme 1 lyžicu masla. Dusíme na miernom ohni, približne 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Podľa potreby môžeme podlievať zeleninovým vývarom. Pred koncom pridáme umytý a osušený špenát a nasekanú bazalku.

SERVÍROVANIE

Na plytký tanier naservírujeme porciu dusenej zeleniny. Na ňu plátky bravčovej panenky, ktoré zľahka osolíme a okoreníme. Pokvapkáme výpekom, posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a hoblinami syra grana padano. Na záver môžeme pokvapkať olivovým olejom.


Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste so sušenou šunkou

pecene kuracie stehna

 

Suroviny:

  •  4 kuracie štvrte alebo stehná
  •  1 cibuľa
  •  80 g uherskej klobásy Pikok
  •  bravčová masť Pikok
  •  4 bobkové listy Mikado
  •  nové korenie Mikado
  •  celé čierne korenie Mikado
  •  600 g kyslej kapusty Lidl Stánok
  •  morská soľ v mlynčeku Kania
  •  čierne korenie v mlynčeku Kania
  •  8 plátkov šunky sušenej vzduchom Dulano
  •  4 menšie zemiaky
  •  4 strúčiky cesnaku

Postup:

Vo väčšom hrnci rozohrejeme 1 lyžicu bravčovej masti, na ktorej orestujeme cibuľu nakrájanú na prúžky a klobásu na kolieska. Ochutíme bobkovými listami, guľôčkami nového a celého čierneho korenia. Po chvíli pridáme kyslú kapustu. Podľa chuti osolíme a podlejeme približne 250 ml vody. Zmes chvíľu dusíme na miernom ohni a potom ju preložíme na dno zapekacej misy.

Umyté a osušené kuracie štvrte osolíme, okoreníme a obalíme v sušenej šunke. Preložíme do zapekacej misy na kyslú kapustu. Umyté neošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a poukladáme medzi stehná do zapekacej misy. Na každé stehno pridáme trochu masti a na záver posypeme cesnakom nakrájaným na plátky. Podlejeme trochou vody a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút. Počas pečenia podlievame podľa potreby vodou.

SERVÍROVANIE

Upečené kuracie stehná podávame s kyslou kapustou a zemiakmi.

TIP: Ak sa nám zdá, že kuracie stehná, resp. šunka príliš tmavnú, prikryjeme zapekaciu misu alobalom.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť