Ázijská kuchyňa je nesmierne pestrá a výživovo bohatá

Ázia ako obrovský kontinent, na ktorom žijú milióny ľudí, je nevyčerpateľnou studnicou zdravých a výživných jedál.

„Ázijská kuchyňa je neskutočne fascinujúca, kto ju raz ochutná, bude ju chcieť zas a znova, pretože je nielen zdravá, ale aj dobrodružná. Pri jej ochutnávaní sa cítite ako objaviteľ. Možno fakt ako Marco Polo,“ hovorí Karol Gálik, majiteľ ázijskej reštaurácie EDO KIN.

„Žiadna iná kuchyňa na svete nám neposkytne z tak mála toľko blaženosti,“ Marco Polo

Určite nie je podľa Gálika len pre vegetariánov, hoci tí si v nej nájdu tiež širokú ponuku od predjedál cez hlavné jedlá až po dezert. „U nás napríklad majú radi edamame, sparené sójové bôby, miso polievku z fermentovaných sójových bôbov, tofu s wakame riasami, samozrejme, sushi, zeleninu v cestíčku tempura, japonské rezance udon s tofu či zelené kari s tofu a na záver plnené japonské koláčiky či kokosovú ryžu s mangom. Všetko spĺňa pravidlá vegetariánskeho stravovania a chutí to výborne.“

Edamame mladé zelené sójové bôby

Okrem vysokého obsahu proteínov majú aj niekoľko ďalších benefitov. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, nezvyšujú hladinu cukru v krvi, preto sú vhodné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou. Edamame je bohaté aj na vápnik, magnézium, fosfor, kyselinu listovú. Preto chráni kosti, nervy, mozog a pre vysoký obsah kyseliny listovej by mali edamame pravidelne jedávať aj budúce mamičky.

Japonská miso polievka

Je jednou z najzdravších polievok sveta. Je vysoko cenená pre svoje nutričné hodnoty, má vysoký obsah vitamínu B a proteínov a verí sa, že má protikarcinogénne účinky. Môžete ju podávať ako ľahký obed alebo nízkokalorickú večeru.

Wakame riasy

Sú vlastne akousi morskou zeleninou, ale obsahujú o 10-20% viacej minerálnych látok než bežná zelenina. Aj napriek vysokej schopnosti vstrebávať minerály neabsorbujú riasy z morskej vody škodlivé látky. Ak je stupeň znečistenia vody príliš vysoký, na tomto mieste morské rasy jednoducho nerastú.

Wakame riasy sú hnedé riasy, ktoré sa najčastejšie používajú na prípravu čerstvého šalátu. Je tiež dobrá ako prísada do polievok.

Sushi

Je zdravým, nízkotučným a prírodným jedlom. Obvykle je naplnené nejakým druhom rýb, zeleniny a ryže, zabalené do zdravého zábalu z morských rias.

Gálik tvrdí, že ázijských kuchýň je niekoľko a každá má svoje špecifiká – japonská, čínska, thajská, indická…

„Spoločné majú používanie ryže ako kľúčovej ingrediencie alebo prílohy, rozdielne sú však druhy ryže, napríklad v Indii používajú ryžu basmati, v Thajsku ryžu jazmínovú, v Japonsku ryžu na sushi,“ hovorí.

Ilustračné foto: pixabay.com

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť