Ako si zachovať zuby zdravé
Cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO Global Oral Health Programme) je dosiahnuť úplné odstránenie faktorov ovplyvňujúcich tvorbu zubného kazu a aby deti narodené po roku 2026 boli po celý život bez zubného kazu. Na základe hlavných faktorov ovplyvňujúcich zdravie zubov, na ktoré sa Svetová zdravotnícka organizácia v tejto oblasti zamerala, odporúčajú odborníci Dr.Max zamerať sa na nasledovných 5 okruhov.
1. Výživa a stravovacie návyky
- Strava má byť bohatá na minerály, vápnik, fosfor a vitamíny, koenzým Q10 a kyselinu listovú. Sú obsiahnuté vo všetkých druhoch zeleniny, ovocia, rybách, pečeni, mlieku, tvarohu, syroch, vajciach, droždí, celozrnných výrobkoch, klíčkoch a v orechoch. Pre udržanie pevnosti zubov je vhodné jesť surovú a tvrdšiu stravu.
- Vyhnúť by sme sa mali príliš častému jedeniu medzi hlavnými jedlami (tzv. zahryznutia, malé občerstvenia) a krátkym pauzám medzi jedlami. Pričastá konzumácia potravín spôsobuje, že sú zuby neustále vystavované Kyslému prostrediu a v ústach sa množia baktérie.
- Zuby potrebujú byť omývané slinami, ktoré v ústach vyrovnávajú kyslé pH po jedle a odstraňujú zvyšky jedla. To zabezpečíme pravidelným a dostatočným príjmom tekutín, najlepšie čistej vody.
- Aj to, čo pijeme, môže mať vplyv na zdravie našich zubov. Sladké nápoje, bublinkové nápoje a ovocné džúsy obsahujú cukor a kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu. Cukor je taktiež hlavným zdrojom energie pre rozmnožovanie a rast baktérií spôsobujúcich zubný kaz a ochorenia ústnej dutiny.
- Nápoje ako káva, či červené víno zanechávajú v reliéfe zubnej skloviny drobné pigmenty, ktoré sa ťažko vyčistia. Pri pravidelnom pití takýchto nápojov vzniká neželané zafarbenie zubov. Ich pitie sa odporúča tesne po konzumácii hlavného jedla a je dobré si po nich vypláchnuť ústa čistou vodou.
- Opatrní by sme mali byť aj pri príliš teplých alebo studených pokrmoch, pri ktorých sa môže vyskytnúť náhla bolesť a citlivosť zubov. Môže ísť o odhalený zubný krčok pri ústupe ďasna alebo o začínajúci zápal zubnej drene, ktorý je možné v niektorých prípadoch ošetriť ambulantne.
2. Ústna hygiena
- Zuby a ďasná je nevyhnutné čistiť pravidelne a nesmieme zabúdať ani na jazyk. Zuby si čistíme vždy pred spaním a ešte aspoň raz počas dňa, najlepšie až 30 minút po konzumácii jedla. Vtedy už zuby nie sú citlivé na mechanické pôsobenie kefky v dôsledku zníženia pH v ústach po jedle.
- Hygienu úst vykonávame pomocou vhodne zvolenej zubnej kefky a zubnej pasty. Na dôsledné vyčistenie ťažko dostupných miest pravidelne používame medzizubnú kefku, zubnú niť a jednozväzkovú zubnú kefku.
- Pre dôkladné vyčistenie chrupu je vhodné ošetrenie u dentálneho hygienika, ktorý odstráni aj usádzajúci sa zubný kameň a náležite nás poučí o vhodnej technike pre čistenie zubov a ďasien. Rovnako dôležité sú pravidelné preventívne prehliadky u zubného lekára.
3. Fluoridy
- Fluoridy majú významnú úlohu v ochrane pred zubným kazom. Sú obsiahnuté v zubných pastách a géloch.
- Fluór zvyšuje odolnosť skloviny proti kyselinám tým, že ju spevňuje a spomaľuje množenie baktérií.
- Zubnú pastu s fluórom je dôležité neprehĺtať. Platí to predovšetkým u malých detí. Mohlo by dôjsť k nadmernému ukladaniu fluóru, čo sa prejavuje škvrnami na sklovine.
4. Fajčenie a ústne zdravie
- Splodiny tabakového dymu sa ukladajú do rýh alebo puklín v sklovine zuba, ktoré sa ťažko čistia. Vzniká aj silné neželané zafarbenie zubov.
5. Podpora celoživotnej perspektívy
- Správne techniky čistenia a udržiavania zdravej ústnej dutiny je žiaduce osvojiť si už od detského veku.
- K dôslednej starostlivosti o chrup patrí aj pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok a ošetrení u zubného lekára, ktorý odhalí prípadné zubné kazy, či začínajúce problémy s ďasnami.
Najnovšie komentáre