Ako si pripraviť studenú kávu, ktorá chutí aj osvieži?
Povzbudzujúci nápoj z kávových zŕn sa dá pripraviť na nekonečne veľa spôsobov. Dokonca aj nastudeno. Vyberte si variáciu a chuť, ktorá vám najviac vyhovuje. Poradíme, ako na to.
Ako si pripraviť klasickú domácu ľadovú kávu?
Pripraviť niektorý z druhov studenej či ľadovej kávy vôbec nie je zložité ani v domácich podmienkach. „Najskôr si treba pripraviť kávu tradičným spôsobom, teda s horúcou vodou. Môže to byť espresso, káva uvarená v džezve, filtrovaná káva. Tú potom buď necháte vychladiť, alebo ju ochladíte ľadom, zmrzlinou, studeným mliekom alebo všetkým naraz,“ hovorí baristka Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka.
„Základom je vždy kvalitná káva a to, či to bude zmes, arabika alebo robusta. Potom záleží už iba od vašich chuťových preferencií,“ dodáva baristka.
Pripravte si letný hit ľadovej kávy
„Aktuálne je veľmi obľúbená káva lúhovaná v studenej vode, hovorí sa jej cold brew. Jej príprava však trvá celé hodiny, pretože kávu treba nechať pomaly lúhovať aj 12 hodín,“ hovorí Monika Matúšová.
Práve pomalé lúhovanie uvoľní z kávy všetky chutné aj telu prospešné látky, takže ak si chcete urobiť cold brew, znalci odporúčajú používať iba prvotriednu kávu. „Jej kvalitu určuje nielen samotné kávové zrno, ale aj správny spôsob praženia, a keďže sa má potom filtrovať, dôležité je aj zomletie kávy na vhodnú hrúbku,“ dopĺňa pražiar Václav Faltus zo Zlatého Zrnka.
Kým v kaviarňach a baroch sa na prípravu cold brew používa špeciálna sklenená nádoba s filtrom, v domácich podmienkach si ju pripravíte nasledovne. Do veľkého zaváraninového pohára alebo fľaše dajte 100 g čerstvo a nahrubo zomletej kávy, ktorú pomaly zalejete 1 litrom studenej vody. Nádobu zatvorte, jej obsah pretrepte a dajte na 12 až 24 hodín do chladničky. Potom výluh prefiltrujte cez filter na kávu alebo French Press a dokonalá domáca cold brew je hotová.
Zaujímavé kombinácie
Mnoho krajín má svoju vlastnú ľadovú kávu. Okrem lokálnych existujú však aj ich verzie populárne po celom svete. Vyskúšali ste už napríklad ľadovú kávu s tonikom?
„Na jej prípravu potrebujete espresso z kvalitnej kávy, 2 dcl toniku, ľad, limetku a vychladený pohár, v ktorom budete kávu servírovať,“ delí sa o recept baristka Monika Matúšová.
„Ďalší postup je jednoduchý: kým si urobíte espresso, vychladený pohár naplňte do dvoch tretín ľadom, zalejte tonikom a potom pridajte kávu a šťavu z limetky. Zamiešajte a ihneď podávajte.“ Kto chuti limetky práve neholduje, postačí aj jeden plátok na dozdobenie pohára.
Káva a pomaranč
Mimoriadne zaujímavou kombináciou chutí je ľadová káva s pomarančom. Aj na tento osviežujúci letný nápoj potrebujete espresso, okrem neho ľad a 2 dcl pomarančového džúsu. Do dvoch tretín pohára dajte kocky ľadu, naň nalejte džús a potom kávu. „Tú prilievajte opatrne, aby sa v pohári vytvorili dve navzájom oddelené vrstvy. Ozdobené plátkom pomaranča to vyzerá naozaj efektne. A chutí osviežujúco,“ pokračuje M. Matúšová.
Dostali ste chuť na studenú kávu?
Ako vidíte, nie je zložité pripraviť si chutnú studenú kávu aj v domácich podmienkach. „Okrem toho, že na jej prípravu treba kvalitnú kávu, ktorá vám chutí aj teplá, neplatia pri príprave takmer žiadne pravidlá. Jediné, čo platí aj pre teplú, aj studenú kávu, je, že by sa mala piť čerstvo pripravená,“ uzatvára baristka.
Ilustračné foto: pixabay.com
Najnovšie komentáre