Milujeme ochutené jogurty
Slováci uprednostňujú ochutené jogurty, najmä tie smotanové.
Až viac ako tri štvrtiny (83 %) slovenských spotrebiteľov preferuje vo svojom jedálničku ochutené jogurty. Jahoda, čokoláda, čučoriedka a vanilka, to sú najobľúbenejšie príchute jogurtov podľa Slovákov. Najviac ich preferujeme v smotanovom prevedení. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti RAJO.
Špecialitou sú čokoládové
Regionálnou špecialitou Slovenska sú práve čokoládové jogurty. Inde v Európe si bežne zákazníci kyselkavú chuť jogurtu nezvyknú spájať s čokoládou. Čo sa týka obsahu tuku v jogurtoch, na prelome milénií dominovali nízkotučné jogurty, dnes je to naopak.
Zaujímavosťou je, že dlhodobo medziročne rastie predaj bielych jogurtov, tak v kategórii smotanové, ako aj probiotické či zrejúce v tégliku.
„Smotanové jogurty hlavne čokoládové, kyslomliečne nápoje biele, ale aj ochutené, mlieko polotučné či čokoládové a samozrejme smotana a tvarohy. To je predstava Slovákov o najlepšom mliečnom produkte ,“ uvádza Zuzana Stanová, členka predstavenstva spoločnosti RAJO, slovenského výrobcu, ktorý spracúva priemerne 130 miliónov litrov slovenského mlieka ročne a patrí tak k najvýznamnejším výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku.
Trvanlivé polotučné, čerstvé plnotučné, ochutené kakaové
Najpredávanejším mliečnym produktom je prirodzene mlieko. Celkovo preferujeme mlieko polotučné, v čerstvej verzii si však vyberáme skôr to plnotučné. Plnotučné mlieko si kupujú predovšetkým rodiny s deťmi, a to kvôli plnej chuti mlieka.
Na Slovensku prekvitá aj trh s ochutenými mliekami. Chuťové poháriky Slovákov sa najčastejšie potešia mlieku ochutenému čokoládou či kakaom (44 %), nasledujú príchute vanilka, banán a jahoda.
Obľubujeme aj kyslomliečne nápoje
Acidofilné mlieka a iné kyslomliečne nápoje patria dlhodobo k najobľúbenejším mliečnym nápojom medzi slovenskými spotrebiteľmi. Viac ako dve tretiny (68 %) spotrebiteľov obľubujú najmä neochutené acidofilné mlieka. Tretina uprednostňuje ochutené verzie, najmä vanilkové alebo jahodové.
V konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov máme čo dobiehať
Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku je takmer 174 kg na osobu a podľa údajov štatistického úradu máme značný odstup za okolitými štátmi strednej Európy.
Neblíži sa ani k 220 kg, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. V porovnaní s rokom 1996, je však spotreba vyššia, vtedy Slováci skonzumovali ročne len 160 kg mliečnych výrobkov na osobu.
Najnovšie komentáre