Viete správne kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!

Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

Poznáte tajomstvo kvásku? Vzniká dokonalým rozkladom obilných štruktúr. Preto sú kváskový chlieb, pečivo či vianočka lepšie stráviteľné pre náš organizmus. Radi by ste si takýto chlebík upiekli aj vy? Pustiť sa do toho môžete s múkami Penam Kváskovanie, ktoré vyladili do dokonalosti skúsení mlynári a pekári, aby išlo kváskovanie od ruky aj úplným začiatočníkom. A okrem chlebíkov môžete pre rodinu alebo priateľov pripraviť aj sladké pečivo, bagety alebo dokonca pizzu.

„Kvalita múky je pre kváskovanie prvoradá. Tá od Penamu je zomletá v slovenských mlynoch a používame iba prvotriedne zrno E kvality, vďaka ktorému sú zabezpečené parametre potrebné na správne kváskovanie,“ hovorí mlynár Peter Gažo, ktorý sa podieľal na vývoji nového radu múk. „Spoločne s domácimi pekárkami sme kvalitu múk testovali a overovali, založili nespočetné množstvo kváskov, zapisovali ich výsledky, aby sme si boli istí, že finálny produkt bude mať špičkovú kvalitu.“

ZÁKLADOM JE SPRÁVNA MÚKA

Skôr, ako sa pustíte do kváskovania, mali by ste poznať štyri základné tipy múk. PREČO KVÁSKOVAŤ S NAŠIMI MÚKAMI

  • Prvotriedna kvalita zo Slovenska

Pšenica a raž v našich múkach sú prvotriednej kvality a melieme ich v našich slovenských mlynoch. Na prípravu používame zrno najvyššej E kvality (elitnej), vďaka ktorému je zabezpečená vyššia sila múky, a tým je vhodnejšia na dlhé zrenie cesta. 

  • Čisté múky, bez prídavných látok

Základom úspešného kváskovania je kvalitná múka. Mlynári melú zrná čo najšetrnejšie a nepridávajú do nich žiadne iné prídavné látky.

  • Vyvinuté s domácimi pekárkami

Penam múky Kváskovanie sú výsledkom spolupráce s domácimi pekárkami, fanúšičkami kváskovania, s ktorými sme vytvorili a vyskúšali množstvo kváskov.

NA ČO SI TREBA DAŤ POZOR

Aj keď vaša stará mama piekla domáci kváskový chlieb ako na bežiacom páse, neznamená to, že to zvládnete hneď bez problémov. Ako sme spomínali, je v tom kus umenia a pekárskeho majstrovstva. Určite sa ho naučíte, len si to vyžaduje trpezlivosť a tréning. Začiatočníci by sa mali vyhnúť týmto chybám:

1. Rozkvas (štartér) veľa napovie – ide o prvý krok v príprave cesta. Príliš krátko kvasený štartér spôsobí, že cesto je husté a ťažko sa s ním bude pracovať. Ak ho necháte kvasiť pridlho, bude veľmi silný a jeho výsledkom bude  kyslý chlieb.

2. Miesenie cesta má svoje pravidlá – je nevyhnutné, aby sa jednotlivé ingrediencie navzájom pekne prepojili. Správne vymiesenie zabezpečí, že lepok v ceste je dostatočne pevný. Je to fyzicky dosť náročné a menej zdatní pekári si môžu pomôcť kuchynským robotom.

Dávajte si však pozor na intenzitu a rýchlosť otáčok, ak to preženiete, lepková sieť sa môže pretrhnúť.

V poslednej fáze by ste preto mali mixér vymeniť za svoje ruky. Pri ražných chleboch si dávajte obzvlášť pozor, pretože cesto sa nemiesi, ale mieša.

3. Nesprávna veľkosť ošatky – vhodnú veľkosť si viete jednoducho určiť spočítaním všetkých ingrediencií receptu. Vyhnete sa tak napríklad začiatočníckej chybe, že váš chlebík bude príliš nízky. Je to spôsobené veľkou ošatkou, v ktorej sa cesto jednoducho roztečie.

4. Dĺžka konečného kvasenia – závisí hneď od niekoľkých vecí, ako je kvalita kvásku, sila štartéra, dĺžka kvasenia, teplota v miestnosti, či kvalita použitých múk. Lukáš Najmajer odporúča začiatočníkom nechať cesto kvasiť 5 – 6 hodín pri izbovej teplote alebo 13 – 16 hodín v chladničke. Vtedy ide o tzv. „studené zrenie cesta“.

Kto sa raz do toho pustí, je to kváskoláska na celý život. Veď čo chutí lepšie ako voňavý domáci chlebík s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou s veľkými okami! Skúsenejšie pekárky pripravujú chlebíky rôznych tvarov, veľkostí, s rôznymi príchuťami a priam umeleckými obrazcami na kôrke. Alebo chutné vianočky… Inšpirovali sme vás? Tak neváhajte a vyskúšajte si umenie kváskovania s múkami Penam.

Viac informácií, tipov a trikov s múkami Penam Kváskovanie nájdete na www.mukykvaskovanie.sk.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť