Zapečené baklažány s mozzarellou podľa Jany Dukátovej

Rozmýšľate, čo pripraviť na obed? Skúste delikátne zapečené baklažány s mozzarellou podľa receptu špičkovej slovenskej kajakárky a majsterky sveta Jany Dukátovej.

„Je to lahôdka, ktorú nie je vôbec zložité pripraviť. Hlavnú prácu totiž zaobstarajú šikovná varná platňa a rúra. A kým sa budú baklažány zapekať, stihnete si ešte aj zacvičiť a urobiť niečo pre svoje zdravie. Obed v stredomorskom štýle bude potom skvelou bodkou na záver. U nás sa po ňom hneď zapráši,“ hovorí Jana.

Na Janin recept budete potrebovať:


˗ 3 veľké baklažány
˗ 50 g masla
˗ 2 jarné cibuľky
˗ 250 g šampiňónov
˗ 2 strúčiky cesnaku
˗ 400 ml paradajkovej omáčky
˗ 200 g cherry paradajok
˗ 350 g čiernych olív
˗ soľ
˗ čierne korenie
˗ 1 lyžicu oregana
˗ 2 mozzarelly
˗ 50 g nastrúhaného parmezánu

A ako na to?

1-) Baklažány pozdĺžne rozkrojte. Nožom do nich narežte mriežku a pomocou lyžice vydlabte dužinu, ktorú potom použijete do náplne.

2.) Na panvici si rozpustite maslo a dozlatista na ňom opečte nadrobno nakrájané šampiňóny. Pridávajte vždy maximálne jednu hrsť šampiňónov, aby nepustili vodu a iba sa opekali.


3.) Keď budete mať všetky šampiňóny opečené, pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a prelisovaný cesnak. Ešte chvíľu opekajte a potom pridajte polovicu dužiny z baklažánov, paradajkovú omáčku, čierne olivy nakrájané na polovice a rozštvrtené cherry paradajky. Celú zmes osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu oregana. Priklopte pokrievkou, duste 20 minút a občas premiešajte. Potom pokrievku odkryte a varte ešte 10 minút.

4.) Keď bude zmes hotová, naplňte ňou baklažány. Položte na ne nakrájanú mozzarellu a posypte nastrúhaným parmezánom. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút.

Jana Dukátová je nielen špičková športovkyňa, ale aj aktívna žena. Ako ambasádorka značky MORA sa s fanúšikmi pravidelné delí o nové tipy a triky, ako jesť zdravo bez prehnaných diét. Zároveň ich stále motivuje k pohybu, ktorý všetci tak veľmi potrebujeme – aj v tejto dobe, keď sú voľnočasové športové aktivity pre rodiny obmedzené.

O Jane Dukátovej


Jana Dukátová je špičková slovenská kajakárka, majsterka sveta vo vodnom slalome z roku 2006 a historicky prvá majsterka sveta v kategórii kanoe – ženy z roku 2010. Je aj víťazkou seriálu Svetového pohára 2009, 2010, 2011, 2013 a medailistkou seriálu Svetového pohára v rokoch 2014, 2015, 2016 i 2017. Je trojnásobnou majsterkou Európy do 23 rokov a akademickou majsterkou sveta.

Na Majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode v roku 2010 sa jej podarilo získať medailu v každej kategórii, ktorej sa zúčastnila. V roku 2006 bola za svoj mimoriadny talent ocenená Cenou Ondreja Nepelu, ktorú na Slovensku udeľuje olympijský výbor športovcom do 23 rokov s výraznou športovou perspektívou. Na olympiáde v Londýne v roku 2012 skončila na 6. mieste, na OH v Riu de Janeiro na skvelom 4. mieste. Od roku 2004 je pravidelnou členkou reprezentačného družstva vodných slalomárov SR. Zároveň je členkou olympijského „Top tímu“ Slovenska.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť