Dobroty, v ktorých kraľuje acidko
Acidko je kyslomliečny nápoj, ktorý milujeme. Môžeme si ho dopriať nielen samostatne ako nápoj, ale môžeme si z neho pripraviť chutné slané aj sladké dobroty.
VEGETARIÁNSKE CUKETOVÉ PLACKY
Suroviny:
- 1 stredne veľká cuketa
- 50 g rukoly
- 2 vajcia
- 125 ml acidka plnotučného
- 1 šálka polohrubej múky, môže byť aj špaldová
- 20 g medvedieho cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej na smaženie
Na šalát:
- reďkovky, pažítka
- acidko
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Očistenú cukinu nahrubo nastrúhame. Osolíme a chvíľu necháme postáť, aby pustila prebytočnú šťavu a jemne vyžmýkame. Cesto nebude riedke a placky sa nebudú rozpadávať.
Pridáme nadrobno nasekanú rukolu a medvedí cesnak, dodajú plackám pikantnú chuť. K zelenine a bylinkám pridáme potom celé vajcia, acidko, múku, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Všetko jemne premiešame – konzistencia cesta by mala byť podobná ako pri klasických zemiakových plackách.
Malé placky smažíme na rozohriatom oleji do zlatista z oboch strán.
Acidko zmiešame s nadrobno nakrájanou pažítkou, ochutíme soľou a korením. Reďkovky nakrájame na tenučké plátky, prelejeme acidkovým nálevom a podávame k plackám.
SLIVKOVÉ GULE S MALINOVÝM COULIS
Suroviny:
- 900 g zemiakov uvarených v šupke
- 200 g múky polohrubej
- 100 g múky hrubej
- 100 ml acidka plnotučného
- ½ KL soli
- slivky
Na posypanie:
- 100 g strúhanka
- 30 g práškový cukor
- 50 g maslo
- 5 g jahodový prach
Malinové coulis:
- 250 g mrazených malín
- 100 g trstinového cukru
Postup:
Uvarené zemiaky v šupke očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme polohrubú múku, hrubú múku, acidko, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku. Z cesta kúsok odkrojíme, na pomúčenej dlani z neho vytvarujeme tenšiu placku. Vložíme doň slivku a vytvarujeme guľku.
Na panvici nasucho opražíme strúhanku s práškovým cukrom a jahodovým práškom.
Maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka – malinové coulis.
Gule varíme vo vriacej, jemne osolenej vode približne 6 minút. Keď sú hotové, vyplávajú na povrch a vyberieme ich.
Slivkové gule polejeme roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou, cukrom a podávame s malinovým coulis.
SMOOTHIE S ACIDKOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM
Suroviny:
- 30 g malín
- 30 g čučoriedok
- ½ granátového jablka
- 250 ml vanilkového acidka
- 5 g badiánu
- 1 PL chia semienok
- 20 g medu
Postup:
Maliny a čučoriedky dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať.
Do mixéra dáme ovocie, jadierka z granátového jablka, med, chia semienka, badián, vanilkové acidko a mixujeme dohladka.
Podávame vo vysokých pohároch, nápoj môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Recepty a foto: Rajo
Najnovšie komentáre