Nákazy z potravín? Osvojte si zásady ako sa im vyhnúť
Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny. Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz (nákazy z potravín). Upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.
Zásady pre bezpečnejšie potraviny
- Čistota
Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami
- Oddeľovanie surovín
Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
- Dôkladné varenie
Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
- Bezpečné skladovanie
Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke
Bezpečná voda a suroviny
- Používajte len pitnú vodu
- Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
- Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
- Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
- Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
Ilustračné foto: pixabay.com
Najnovšie komentáre