Cherry paradajky – moderná súčasť kulinárskych pokrmov
Cherry paradajky sú jednou zo základných surovín talianskej kuchyne. Nezameniteľnú úlohu plnia na pizzi, v rôznych šalátoch či cestovinách.
Paradajky patria medzi potraviny, pri ktorých neustále prebiehajú debaty o tom, či sú zeleninou alebo ovocím. Podobne ako napríklad avokádo, melón, uhorka, tekvica či baklažán, je paradajka botanicky ovocím, avšak v gastronómii je považovaná skôr za zeleninu. Je to pravdepodobne z dôvodu, že obsahuje menej cukru ako ovocie.
V minulosti boli pre väčšinu ľudí skôr nedostupné
Nebolo to tak dávno, keď sme na pultoch našich obchodov dostali kúpiť maximálne tak klasické strapcové paradajky. Cherry paradajky boli, najmä kvôli cene, pre väčšinu z nás nedostupné. Postupne sa však začali presadzovať a rastúci trend si zachovávajú aj dnes.
Sladučké cherry paradajky sme spoznávali najskôr ako ozdobu vychytených jedál v reštauráciách, neskôr ako súčasť modernej gastronómie, kde prevláda minimalizmus a dôraz na kvalitu.
V súčasnosti sú už pevnou súčasťou jedálnička mnohých slovenských domácností. Obľúbenosť cherry paradajok podčiarkuje aj fakt, že výber nie je obmedzený na jednu či dve odrody. Ale práve naopak, v ponuke obchodných reťazcov a väčších či menších slovenských fariem je množstvo rôznych odrôd. Líšia sa farbou, tvarom aj chuťou. Niektoré však majú vyššiu cukornatosť, iné obsahujú viac lykopénu, a ďalšie sú aromatickejšie.
Cherry paradajky:
- obsahujú vitamíny A, B, C, E, K i kyselinu listovú,
- sú výborným zdrojom pre posilnenie imunity,
- podporujú dobré trávenie a zdravý zrak,
- z minerálov má v cherry paradajkách zastúpenie napríklad železo, horčík, meď, zinok, vápnik či fluór,
- približne 4 % obsahu cherry paradajok tvoria sacharidy, 1 % vláknina, necelé percento bielkoviny a len približne 0,2 % tuky, až 90 %-né zastúpenie má voda.
Cherry paradajky pre pánov
Obzvlášť významná je ich konzumácia pre mužov. Obsahujú totiž lykopén, ktorý má pozitívny vplyv na prostatu. Zaujímavosťou je, že lykopén je ešte účinnejší po prevarení. Na rozdiel od väčšiny iných druhov zeleniny a ovocia tak paradajky nestrácajú svoje pozitívne vlastnosti ani varením.
Skvelé recepty nájdete na:
cestovinky s lososom a cherry paradajkami,
domáce gnocchi s feniklom a panenkou,
grécky šalát so špargľou a syrom halloumi
morčacie prsia plnené bryndzou
Pár tipov ako uskladniť cherry paradajky až do zimy
Rozmýšľate nad tým, ako uchovať znamenitú chuť paradajok aj pre mimosezónne obdobie? Vyskúšajte marinovanie alebo sušenie. Sušiť ich môžete jednoducho v rúre pri nie príliš vysokej teplote, ideálne okolo 130-140 °C približne 120-150 minút. Chuť cherry paradajok dokážu ešte zintenzívniť bylinky ako oregano, tymian či bazalka, nič nepokazíte ani pridaním cesnaku.
Pri marinovaní môžete použiť rôzne bylinky ako pri sušení, ocot, škoricu, olivový olej, ale napríklad aj chilli papričky, ak ste priaznivec štipľavejších pochúťok.
Cherry paradajky má Lidl v skvelej cene počas celého júna, chutné recepty ku nim nájdete na www.kuchynalidla.sk.
Ilustračný obrázok: pixabay.com
Najnovšie komentáre