Stredomorská diéta
Stredomorský spôsob stravovania vychádza zo všeobecných zásad zdravého stravovania. To znamená jesť pravidelne a pestro, 5-6 jedál denne. K tomu vypiť aspoň 1,5 l vody.
Najefektívnejšie je dlhodobé stravovanie s pomocou ľahkého, chutného a pestrého jedálnička, ktorého korene pochádzajú zo stredomorskej kuchyne. Medzi všetkými možnými diétami je to overená stálica.
Bez pravidiel a striktných zásad
Stredomorský spôsob stravovania nespočíva v striktne danom jedálničku a pravidlách, ale skôr v usmernení zdravého stravovania, ktoré prináša komfort a pestré suroviny.
„Nejde o drastickú diétu, takže nemožno očakávať radikálne úbytky hmotnosti v rekordnom čase. Môžete sa ale tešiť z primeraného chudnutia, ktoré bude trvalé, komfortné a bez jojo efektu,“ opisuje Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa.
Prospejete tak svojmu zdraviu celkovo a budete sa lepšie cítiť. Nebudete mať pocit prejedenia sa, alebo ťažkého žalúdka.
Pestré, čerstvé, ľahké
Spomeňte si na dovolenku pri mori. Tamojší obyvatelia sú vitálni v akomkoľvek veku. Sú pozitívne naladení, plní energie a čulí. Určite za to môžu aj slnečné lúče, ale predovšetkým je to vďaka ľahkej skladbe stravy. Samozrejme, najviac čerpajú z čerstvých rýb, ktoré sú bohaté na esenciálne mastné nenasýtené kyseliny omega-3 a omega-6. Preto by sme aj my mali zaradiť ryby a morské plody do jedálnička aspoň 2x týždenne. Jedálniček vychádzajúci zo zásad stredomorskej kuchyne je ďalej bohatý na významné minerálne látky, vitamíny a ďalšie, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v čerstvých a kvalitných surovinách.
Chcete vedieť, prečo sú obyvatelia Stredomoria čulí až do vysokého veku, prakticky bez zlého cholesterolu, vysokého krvného tlaku, cukrovky a iných neduhov civilizačných ochorení? Pretože okrem toho, že sa minimálne stresujú a vedia odpočívať, sa tiež stravujú podľa jednoduchých zásad. A vy môžete začať tiež.
Sedem zásad stredomorskej kuchyne
1. Všetko čerstvé
V stredomorskom jedálničku nehľadajte polotovary, konzervované produkty, ani najrôznejšie umelé dochucovadlá. Nesnažte si prácu uľahčiť a nakupujte neupravené produkty. Vrecúško so sušeným korením vymeňte za kvetináč s bylinkami. Oproti takým Španielom či Talianom máme nevýhodu, že nie všetky suroviny sú k dispozícii čerstvé a často k nám putujú tisíce kilometrov. V našom prostredí je ale teraz veľký trend BIO produktov, ktoré tiež stoja za pozornosť.
2. Veľa zeleniny
Väčšinu jedálnička a samotných pokrmov tvorí práve zelenina. Ako príloha, ale aj ako samotný chod. Zelenú listovú zeleninu môžete jesť každý deň bez obmedzenia. Základom šalátov, ktorých by ste mali mať veľké porcie, môžu byť reďkovky, kel a špenát. Ideálnou zeleninou je uhorka. Tvorí ju predovšetkým voda, bez žiadnych kalórií navyše. „Sú ale druhy zeleniny, ktoré sú bohaté aj na cukry, a ktoré teda je možné zaraďovať príležitostne,“ upozorňuje Bohátová.
Je to napríklad kukurica, fazuľky či hrášok. Šaláty tiež budú strácať svoj zmysel s najrôznejšími vylepšeniami. Napríklad v podobe majonézy, kupovaných dresingov, omáčok, dochucovadiel, vyprážaného mäsa alebo vyprážaných krutónov.
3. Ovocie – zabudnite na sladkosti
Maximálne sa ich snažte nahradiť ovocím. Čerstvé ovocie dodáva celý rad vitamínov, vlákniny a pomáha hydratovať. Doprajte si 2 porcie ovocia denne na desiatu a olovrant a uvidíte, ako sa po krátkej dobe začnete skvele cítiť. Ak vás surové jablko či hruška nadúvajú, uvarte si ich napríklad s klinčekmi a štipkou škorice. Chutia potom vynikajúco a v chladných mesiacoch navyše krásne zahrejú. Nevyhýbajte sa ani citrusom.
4. Kvalitné tuky
Uprednostňujte tie kvalitné, napríklad konzumáciou rýb, orechov a semienok. Na studenú kuchyňu je najvhodnejší kvalitný olivový olej. Repkový olej je zasa vhodný pri tepelnej úprave jedál. Prísun živočíšnych tukov sa snažte obmedziť. Na druhú stranu, raz za čas namazaný krajec ražného chleba s maslom je lepší než použitie margarínu.
5. Zdravé varianty príloh
Klasickým českým prílohám ako 6 žemľových knedlí sa skôr vyhnite. Skúste ich obmeniť za ľahké a chutné typu bulgur, kuskus, quinoa či divoká ryža. Cestoviny si vyberajte celozrnné a z pečiva kváskový ražný chlieb.
6. Kyslomliečne produkty
Do pestrého jedálnička patria aj 1-2 porcie kyslých mliečnych produktov z dôvodu doplnenia vápnika a zdraviu prospešných laktobacilov. Skôr než samotné mlieko uprednostňujte radšej kefír, acidofilné mlieko, tvaroh, tvarohové syry. Snažte sa vynechávať najrôznejšie sladené mliečne dezerty, pudingy, ale napríklad aj údené syry. Mlieko môžete využiť pri varení ako náhradu za smotanu. Spomínané laktobacily patriace medzi tzv. probiotiká, ktoré pomôžu posilniť imunitu a prispievajú k správnej funkcii tráviaceho ústrojenstva.
7. Bez vody to nejde
Neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne je dostatočný prísun tekutín. Za deň by sme mali vypiť minimálne 1,5 litra čistej, neperlivej a nechladenej vody. Pre lepšiu chuť môžeme pridať ovocie, zeleninu aj bylinky. V chladných mesiacoch potom krásne zahrejú jemné bylinkové čaje.
Pripravené v spolupráci s Naturhouse
Ilustračné foto: www.pixabay.com
Najnovšie komentáre