Tekvica – kráľovná jesenného menu

K jeseni už tradične patrí tekvica. Majú rozmanitú veľkosť, dužinu, chuť i pestrú škálu farieb – rovnako ako jeseň. V kuchyni ju možno premeniť na atraktívne pokrmy plné chuti. Presne také ponúka reštaurácia a piváreň Bokovka. 

 

Tekvicová polievka

Na 10-12 porcií:

  • 2,7 kg tekvica
  • 1 dcl olivový olej
  • 3 ks cibuľa šalotka
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 PL soľ
  • 250 ml smotana 26%
  • 300 g zemiaky
  • 100 g tekvicových semiačok
  • 30 g kryštálový cukor
  • čierne korenie, muškátový oriešok, stonka tymianu

Tekvicu vydlabeme, nakrájame na menšie kúsky, ktoré polejeme olivovým olejom a osolíme. Ochutenú tekvicu upečieme do mäkka. Na olivovom oleji speníme šalotku, pridáme cesnak, tymian, zemiaky a upečenú tekvicu. Varíme do mäkka, rozmixujeme a zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pred podávaním posypeme karamelizovanými tekvicovými semiačkami a prelejeme tekvicovým olejom.


Tekvicové rizoto

Na 4 porcie:

  • stredne veľká tekvica hokkaido
  • 200 g arborio ryže
  • 200 ml biele víno
  • 100 ml zeleninový alebo kurací vývar
  • 40 g maslo
  • 30 g strúhaný parmezán
  • 40 g pekanové orechy
  • 30 g zrejúci kozí syr
  • trochu mrkvy a zeleru
  • soľ, rozmarín, čierne korenie

 

Na olivovom oleji si pripravte základ z cibule, zeleru a mrkvy. Všetko spolu krátko orestujeme. Prihodíme aj lístky rozmarínu, jedlo krásne prevonia a k tekvici sa hodí. K základu už môžeme pridať aj na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu restujme. Pridajme nepremytú ryžu a asi dve minúty ju restujeme. Ryža sa zatiahne a škrob ostane v jej vnútri. Podlejeme a poriadne premiešame. Ryža víno veľmi rýchlo absorbuje. Teraz budeme pridávať vždy plnú naberačku horúceho vývaru. Prvé naberačky ryža rýchlo vypije, neskôr sa tempo spomalí. Po celú dobu treba rizoto miešať a pridávať vývar. Bude to trvať asi 20 minút. Rizoto udržujeme dostatočne krémové. Hotové rizoto dochutíme hrsťou strúhaného parmezánu, soľou, korením, lyžicou masla a necháme pod pokrievkou asi 2 minúty oddychovať. Premiešame a servírujeme. Navrch nadrobíme kozí syr a na sucho opečené pekanové orechy.

 

Recepty na tekvicové špeciality prináša Dominik Mačák

 

Špeciálne tekvicové menu na vás čaká počas jesene nielen v reštaurácii Bokovka v Bratislave alebo v Trnave, ale aj v ďalších reštauráciách – Al Trivio v Bratislave a Trnave, Carnevalle a Zylinder, patriacich do siete Bencik Culinary Group.

Viac informácií o skupine Bencik Culinary Group nájdete na www.bencikculinary.sk

 

Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť