Jednoduché recepty s tuniakom
Nové recepty pre všetkých, ktorí sa chcú stravovať zdravšie a cítiť sa lepšie. Celkom štyri recepty na celý deň – raňajky, obed, večera a aj tip na chutnú desiatu či olovrant, boli zostavené tak, aby obsahovali vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a tukov živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Recepty zostavil výživový porada Dušan Plichta.
Rybie mäso podľa Plichtu obsahuje kvalitné tuky a bielkoviny, ktoré tvoria základ zdravého stravovania a ich nedostatok je častou príčinou úbytku energie, nadváhy, ale aj ďalších zdravotných problémov. Tuniak predstavuje skvelú voľbu najmä pre vyvážený pomer makroživín a obsah omega-3 mastných kyselín. „Práve zabezpečením kvalitného proteínu a doplnením omega-3 mastných kyselín je možné výrazne podporiť odbúravanie tuku a tiež pomôcť vybudovať silný imunitný systém,“ hovorí Plichta.
Rybie mäso nás zdravo zasýti a ovplyvňuje náš nervový systém znižovaním hladiny kortizolu, ktorý sa vyplavuje vplyvom stresu a negatívne ovplyvňuje naše zdravie. Ttuniak v konzerve je vhodnou voľbou pre zaradenie rybieho mäsa do jedálnička aj v našich zemepisných šírkach, kde nie je v ponuke toľko morských rýb.
Raňajky
Gurmánske raňajky, ktoré dodajú silu na celé dopoludnie
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie (2 osoby):
4 krajce špaldového kváskového chleba
4 vajcia
80 g tuniaka Calvo v paradajkovej omáčke
30 g masla
2 PL olivového oleja
50 g rukoly
2 paradajky
1 PL nakrájanej vňate petržlenu alebo koriandra
kôra z citróna
Príprava:
V stredne veľkom hrnci prevaríme vodu a pridáme 1 polievkovú lyžicu octu. Znížime plameň, lyžicou vytvoríme vír a priamo doň rozbijeme vajíčko. Varíme približne 4 minúty a proces opakujeme s ďalšími vajíčkami. Šikovnejší môžu hádzať vajcia aj v 30 sekundovom intervale. Opečieme tenšie krajce chleba, natrieme maslom a rozdrobíme tuniaka. Postrúhame citrónovú kôru a poukladáme listy rukoly. Na chlieb položíme uvarené vajíčko, ktoré sme sitkom vybrali z horúcej vody. Dochutíme morskou soľou, štipkou čierneho korenia a pokvapkáme olivovým olejom. Na záver dozdobíme čerstvým koriandrom, petržlenom a podľa chuti aj chilli lupienkami.
Tip: Namiesto chleba môžeme použiť aj nekvasené placky tzv. ”wrapy”. Varianty tuniaka sú tiež voliteľné, pričom najviac sa nám osvedčil v paradajkovej omáčke.
Obed
Tuniakový tanier a la “CUBA”
Doba prípravy: 30 min
Ingrediencie (2 osoby):
2 konzervy tuniaka Calvo 160 g vo vlastnej šťave
300 g čiernej fazule
200 g nakrájaných paradajok
1 červená paprika
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 avokáda
2 PL* olivového alebo kokosového oleja
morská soľ, čierne korenie,
bobkový list, rímska rasca,
tabasco, limetka
Extra prílohy:
nekvasené placky zo špaldovej múky
naturálna ryža
Príprava:
Použijeme vopred namočenú alebo konzervovanú čiernu fazuľu. Na panvici na oleji opražíme cibuľku, cesnak a nadrobno nakrájanú papriku. Pridáme nakrájané paradajky a fazuľu. Zmes ochutíme čajovou lyžičkou rímskej rasce a ostatným korením. Prikryjeme a necháme variť 10 minút. Podľa chute môžeme pridať aj chilli. Fazuľovú zmes servírujeme na šalátové listy, doplníme tuniakom a čerstvo nakrájaným avokádom. Na ozdobu odporúčame použiť čerstvý koriander, limetky alebo petržlen.
Večera
Energický quinoa šalát s tuniakom
Doba prípravy: 40 min
Ingrediencie (2 osoby):
160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji
200 g quinoi (prípadne môžeme nahradiť hnedou ryžou)
2 hrnčeky vody
100 až 120 g kukurice
100 až 120 g bielej väčšej fazule (½ hrnčeka)
1 červená paprika
½ šalátovej uhorky
100 g špenátových listov (1 hrnček)
morská soľ a čierne korenie
extra panenský olivový olej
citrón
Príprava:
Quinou namočíme a uvaríme rovnako, ako keby sme varili ryžu. Necháme aspoň 10 minút vychladnúť a zamiešame do nej čerstvé ingrediencie od uhorky, cez papriku až po fazuľu. Nakoniec pridáme tuniaka Calvo, dochutíme soľou a korením. Celý šalát pokvapkáme olivovým olejom a citrónom. Podávame dozdobené čerstvým petržlenom.
Tip:. Dôležité je nechať quinou alebo ryžu vychladnúť, aby sa sformovala zdravá vláknina, ktorá je zázračnou výživou pre dobré baktérie v tráviacom trakte.
Desiata alebo olovrant
Paradajky plnené tuniakom v olivovom oleji
Doba prípravy: 30 min.
Ingrediencie (2 osoby)
4 veľké paradajky
160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji
morská soľ, čierne korenie
chilli lupienky (voliteľné)
2 PL* zelených nakrájaných olív
čerstvá petržlenová vňať
1 citrón
1 červená cibuľka
1 strúčik cesnaku
extra panenský olivový olej
Príprava:
Vydlabeme paradajky, vnútro nakrájame s cibuľkou, čerstvou vňaťou a zmiešame s tuniakom v olivovom oleji. Dochutíme morskou soľou, korením, citrónovou šťavou a chilli podľa chuti. Paradajky naplníme pripravenou zmesou a vrch môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Snack môžeme využiť aj ako vhodnú chuťovku pred party, pričom podávame v kombinácii s listovým šalátom, pokvapkaný extra panenským olivovým olejom.
Tip: Nebojte sa experimentovať a ochutnávajte všetky chute sveta!
Viac receptov nájdete na facebookových stránkach spoločnosti Calvo:
https://www.facebook.com/CalvoSR
Najnovšie komentáre