Špagety, segedín či karfiolová polievka… Desať najčastejšie vyhľadávaných receptov z kuchyne Lidla
Keď nám pri varení dochádzajú nápady, čoraz častejšie sa spoliehame na internet. Jedna z najnavštevovanejších slovenských stránok s receptami je https://kuchynalidla.sk/ . Nájdete tu skvelé recepty od známych šéfkuchárov, ktoré pripravíte rýchlo a jednoducho. Týchto 10 receptov vyhľadávali návštevníci stránky za prvý polrok tohto roka najčastejšie. Inšpiruje sa!
Špagety Carbonara
Suroviny:
- 500 g špagiet Combino
- 200 g údenej slaniny Pikok (plátky)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml bieleho suchého vína
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 3 žĺtka
- 2 lyžice strúhaného syra grana padano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- lístky čerstvej bazalky
Postup:
Špagety uvaríme podľa návodu v osolenej vode a scedíme. Slaninu nakrájame na kocky a na rozohriatej panvici a za stáleho miešania opečieme do zlatista. Potom ju preložíme z panvice do misky a na výpeku zo slaniny orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Krátko opražíme a zalejeme bielym vínom. Povaríme, kým sa alkohol z vína odparí. Potom pridáme polovicu smotany a krátko povaríme. Na panvicu pridáme späť opraženú slaninku.
V miske zmiešame žĺtky, druhú polovicu smotany a syr grana padano. Zmes pridáme na panvicu, stíšime plameň, osolíme a okoreníme. Pridáme horúce uvarené špagety, dôkladne premiešame a stiahneme zo sporáka. Pred servírovaním ozdobíme nasekanou bazalkou.
Segedínsky guláš
Suroviny:
- 800 g bravčových kociek na guláš
- rastlinný olej Promienna
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 lyžice mletej sladkej papriky Kania
- 1,5 l bravčového vývaru
- 10 guľôčok nového korenia Mikado
- 10 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 3 bobkové listy Mikado
- 300 g kyslej kapusty Lidl Stánok
- 2 lyžice hladkej múky Castello
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 4 lyžice kyslej smotany Pilos
Postup:
V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nakrájaný cesnak a restujeme dozlatista. Umyté a osušené kocky mäsa osolíme, okoreníme, pridáme do hrnca a krátko opečieme zo všetkých strán. Potom mäso posypeme mletou sladkou paprikou a iba krátko orestujeme, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Mäso podlejeme vývarom a do hrnca pridáme v plátne zabalené guľôčky nového a celého čierneho korenia a bobkové listy. Privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme takmer domäkka. Potom k mäsu pridáme nakrájanú scedenú kyslú kapustu a dusíme domäkka 15 – 20 minút.
V miske dohladka vymiešame smotanu s múkou. Pripravenou zmesou mäso zahustíme a varíme ešte asi 15 minút. Podľa chuti môžeme segedínsky guláš dochutiť cukrom alebo šťavou z kyslej kapusty.
Krémová karfiolová polievka
Suroviny:
- 1 malý karfiol
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 l kuracieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 1/2 pohára strúhaného syra grana padano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Karfiol a zemiaky vložíme do hrnca, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja a cesnak s cibuľou opražíme dosklovita. Potom cesnak s cibuľou pridáme do vriacej polievky a varíme na miernom ohni pod pokrievkou, kým zelenina zmäkne. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Do horúcej polievky pridáme strúhaný syr a miešame, kým sa nerozpustí. Na záver ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Podávame ozdobené trochou čerstvo namletého čierneho korenia a strúhaným syrom grana padano.
Bravčová panenka s prosciuttom a dusenou zeleninou
Suroviny:
- 600 g bravčovej panenky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- bio olivový olej Primadonna
- čerstvý tymian
- 150 g prosciutta Dulano Selection
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 cuketa
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 zväzok reďkovky
- 100 g mrazených fazuľových strukov Chira
- 100 g mrazeného hrášku Chira
- 4 strúčiky cesnaku
- 150 ml suchého bieleho vína
- 100 – 200 ml zeleninového vývaru
- 100 g mladého špenátu
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- syr grana padano Lovilio (na posypanie)
Postup:
Umytú a osušenú panenku očistíme od blán. Ochutíme ju soľou, čiernym korením a nasekanými lístkami tymianu. Na pracovnú dosku poukladáme plátky prosciutta tak, aby sa trochu prekrývali. Na ne položíme ochutenú bravčovú panenku a opatrne zabalíme. Opekáme ju zo všetkých strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji (asi 10 minút). Potom ju preložíme na plech alebo do zapekacej misy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 8 minút. Na záver k nej pridáme 1 lyžicu masla. Hotovú panenku nakrájame na plátky.
DUSENÁ ZELENINA
Cuketu a bielu časť lahôdkovej cibuľky (zelenú si odložíme na neskôr) nakrájame na menšie kúsky a reďkovku na štvrtinky. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájanú reďkovku, cuketu, bielu časť lahôdkovej cibuľky, rozmrazené fazuľové struky, hrášok a nasekaný cesnak. Ochutíme soľou, čiernym korením a nasekanými lístkami tymianu. Podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom podlejeme vývarom a pridáme 1 lyžicu masla. Dusíme na miernom ohni, približne 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Podľa potreby môžeme podlievať zeleninovým vývarom. Pred koncom pridáme umytý a osušený špenát a nasekanú bazalku.
SERVÍROVANIE
Na plytký tanier naservírujeme porciu dusenej zeleniny. Na ňu plátky bravčovej panenky, ktoré zľahka osolíme a okoreníme. Pokvapkáme výpekom, posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a hoblinami syra grana padano. Na záver môžeme pokvapkať olivovým olejom.
Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste so sušenou šunkou
Suroviny:
- 4 kuracie štvrte alebo stehná
- 1 cibuľa
- 80 g uherskej klobásy Pikok
- bravčová masť Pikok
- 4 bobkové listy Mikado
- nové korenie Mikado
- celé čierne korenie Mikado
- 600 g kyslej kapusty Lidl Stánok
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 8 plátkov šunky sušenej vzduchom Dulano
- 4 menšie zemiaky
- 4 strúčiky cesnaku
Postup:
Vo väčšom hrnci rozohrejeme 1 lyžicu bravčovej masti, na ktorej orestujeme cibuľu nakrájanú na prúžky a klobásu na kolieska. Ochutíme bobkovými listami, guľôčkami nového a celého čierneho korenia. Po chvíli pridáme kyslú kapustu. Podľa chuti osolíme a podlejeme približne 250 ml vody. Zmes chvíľu dusíme na miernom ohni a potom ju preložíme na dno zapekacej misy.
Umyté a osušené kuracie štvrte osolíme, okoreníme a obalíme v sušenej šunke. Preložíme do zapekacej misy na kyslú kapustu. Umyté neošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a poukladáme medzi stehná do zapekacej misy. Na každé stehno pridáme trochu masti a na záver posypeme cesnakom nakrájaným na plátky. Podlejeme trochou vody a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút. Počas pečenia podlievame podľa potreby vodou.
SERVÍROVANIE
Upečené kuracie stehná podávame s kyslou kapustou a zemiakmi.
TIP: Ak sa nám zdá, že kuracie stehná, resp. šunka príliš tmavnú, prikryjeme zapekaciu misu alobalom.
Najnovšie komentáre