Šampiňonovo-nivová omáčka
Opäť tu máme jedno nenáročné a hlavne rýchle jedlo. Je hotové za 15 minút, čo k tomu dodať?
FOTO: Šampiňóny sú vhodné pri diéte, nesmiete však použiť nivu a smotanu
Navyše šampiňóny majú nízku energetickú hodnotu, obsahujú až 90 percent vody, bielkoviny, vlákninu, aminokyseliny a minimum tukov. Sú preto veľmi vhodne vtedy, ak držíte diétu, ale v takom prípade nesmiete použiť nivu a smotanu 🙂 a už vôbec ich nevyprážajte! Pretože nasávajú tuk ako Fíni či Rusi vodku alebo Slováci borovičku J aj Íri vraj pijú ako Rusi, ale to je inú debetu…
Šampiňóny obsahujú aj vitamíny, napríklad B1, B2, D, fosfor aj železo. Chýba im však céčko, éčko a áčko. Sú vhodné pri cukrovke a obezite. Nemali by ich konzumovať tí, ktorí majú žalúdočné problémy.
Suroviny:
- 500 g šampiňónov
- 1 veľká cibuľa, alebo dve menšie
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 2 ks syr niva
- trocha zázvoru
- 150 ml smotana na šľahanie
- olej, soľ, vegeta
Postup:
Nakrájanú cibuľku orestujte na oleji, keď začne chytať hnedastú farbu, prihoďte cesnak a zázvor, premiešajte a pridajte pokrájané šampiňóny. Poduste chvíľu. Ochuťte soľou. Zalejte smotanou a pridajte pokrájanú nivu. Omáčku nechajte prevrieť. Môžete podávať s cestovinou, ale aj s knedľou. Dobrú chuť!
Najnovšie komentáre