Vianočné chute s kvapkou piva
Poznáte tajomstvá párovania tradičnej sviatočnej kuchyne s pivom? Poctivé prírodné suroviny totiž tento nápoj predurčujú nielen na úlohu perfektného chuťového partnera – presvedčí vás o tom vianočný kapor i originálny pivný punč. Pozvite pivo k vianočnému stolu a vychutnajte si sviatky plnými dúškami!
VIANOČNÝ KAPOR NA PIVE
Suroviny na 4 porcie:
- Filety z kapra 800 g
- Olej slnečnicový 2 PL
- Lieskové orechy mleté 80 g
- Syr gouda 80 g
- Maslo 40 g
- Soľ
- Svetlé pivo na marinovanie (2hod vopred)
PYRÉ:
- Zemiaky očistené 480 g
- Bôb suchý /alebo fazuľa bôbovica/ 100 g
- Pór aj so zelenou časťou 150 g
- Maslo 2 PL
- Mlieko 40 ml
- Olej 2 PL
- Soľ
ZELEROVÁ REMULÁDA:
- Zeler koreň 200 g
- Jablko červené sladkokyslé 1/2
- Dijonská horčica 1 ČL
- Citrónová šťava 2 ČL
- Majonéza 1 PL
- Kyslá smotana 3/4 PL
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka 1 PL
- Soľ, mleté čierne korenieň
POSTUP:
1. Večer pred prípravou namočíme bôb minimálne na 12 hodín. Ráno uvaríme do mäkka a necháme vo vode, v ktorej sa varil.
2. Majonézu zmiešame s horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Zeler očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Rovnako nakrájame jablko aj so šupkou. Zamiešame s majonézou a odložíme v chladničke.
3. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a dáme variť v menšom množstve osolenej vody. Pripravíme pyré s maslom a horúcim mliekom.
4. Pór prekrojíme po dĺžke na polovicu, umyjeme a nakrájame na 15 mm kúsky. Opečieme na oleji, pridáme scedený bôb. Primiešame k zemiakom a dochutíme soľou.
5. Rybie filety dve hodiny pred prípravou marinujeme v pive. Potom rozkrájame na 8 kúskov, osolíme a opečieme na oleji, najprv zo strany kože 2 – 4 minúty. V tejto fáze môžeme krátko rybu pritlačiť prstami /alebo vhodným náradím/ k panvici, aby sa koža nekrútila, otočíme a pečieme ešte ďalšiu minútu.
6. Potrieme zmesou mletých lieskovcov, najemno strúhaného syra a masla a zapečieme dozlatista.
7. Podávame na zemiakovom pyré doplnené remuládou.
VIANOČNÝ PIVNÝ PUNČ
Suroviny:
- 3 fľaše svetlého piva
- 2 hrnčeky mlieka
- 3/4 hrnčeka cukru
- 6 bielkov
- Škorica
- 3 PL medu
POSTUP:
Pivo a mlieko ohrejeme – každé zvlášť v inej nádobe. Do mlieka pridáme škoricu a med. Bielka našľaháme s cukrom. Pomaly vyšľaháme mlieko a nakoniec zmiešame s pivom. Ozdobíme pomarančovou kôrou a podávame teplé.
Sviatočné menu:
Profesionáli z najväčších slovenských pivovarov odporúčajú ku kapustnici zvoiť mierne horké resp. horké a chmeľové pivá, vyprážaný rezeň alebo kapor zase ladí s 12 % stupňovými pivami. Pokiaľ preferujete ľahšie ryby, vyskúšajte pivá s nižšou horkosťou na úrovni 10 % . A pri záverečnom maškrtení sa nebojte staviť na súlad chutí s tmavým pivom, prípadne porterom. Výborne poslúžia aj ovocné a sladké pivá.
Najnovšie komentáre